Egypten

Vi har varit på många platser i detta spännande land. Både på rundresa i södra Egypten, men även i El Gouna och Sharm el Sheik. Men här är några bilder från rundresan.

Egypten6

Isis hette den båt vi skulle resa med under en veckas tur. Vi startade i Luxor och skulle återvända hit efter 7 nätter ombord på båten.

Egypten13

Första dagarna var vi i Luxor och tog del av allt det spännande som staden har att visa upp. Både Karnak och Luxor tempel och den spännande Västsidan, där Konungarnas dal finns och alla faraons gravar.

Bilden ovan är från Hatshepsuts dödstempel. Alla faraoner är begravda på västsidan, där solen går ned och bakom Hatshepsuts tempel ligger Konungarnas dal. Några av gravarna där är flera hundra kvm stora.

Egypten1

Här en stor staty av farao. Här är kungen avbildad som levande, det ser man för han har sina ben isär. Alla statyer där farao har benen ihop så betyder det att han är porträtterad som död. Bilden är från Karnak Tempel, Luxor.

Egypten10

Barn som leker i Nilen. Det är otroligt vackert att kryssa på Nilen, det går sakta och den torra ökenluften fyller näsborrarna med en speciell doft som bara finns här. En och annan buffel simmar i vattnet, går och vit häger och några damer som tvättar sina kläder. Allt detta i landets livsådra, Nilen.

Egypten3

En dag var det väckning 04:00 för en tre timmar lång resa genom öknen till Abu Simbel. Detta enorma tempel som Ramses II lät bygga över sig själv och sin fru. Statyerna är över 25 meter höga. När Nasserdammen skapades så höll alla tempel längs med Nilen på att dränkas i vattenmassorna, så även detta tempel, men svenska ingenjörer var med och sågade i sär berget och flyttade upp det några hundra meter från vattnet. Stor bedrift det med!

eg8

Liten vakt vid Ramses tempel.

eg6

Här är en vacker vy från Assuan där vi låg stilla två nätter. Ön i mitten är Elefantine och här finns en botanisk trädgård. Förr var detta en ö dit enbart farao hade tillträde. Precis i högerkant av bilden är den Första Katarakten, ett vattenfall, och hit kan man segla sedan måste man bära upp båtarna förbi katarakten. Här ligger även Cataract Hotel, där Agatha Christie skrev boken, Döden på Nilen.

Egypten8

Assuan har en av landets längsta basarer, flera kilometer lång. Här handlar Ingrid sjalar och var en baddare på att pruta på priset.

eg7

Avslutningskvällen på båten var Faraonskt Tema och alla klädde ut sig, här är hovmästare Mohammed med en norsk gäst.

TEMA-resa på Nilen var väldigt annorlunda och upplevelserik. Man gick alltid full av intryck till sängs. Imponerande kultur som en gång i tiden fanns här. Idag lever egypterna på ett annat sätt, men ändå väldigt annorlunda mot det vi är vana vid. Kul land att ha varit i och sett några av världens kanske mest imponerande platser.

 

Similar Posts