Kuba

Havanna
En kall vinter hemma i Sverige så bestämde vi oss för att göra en längre resa och samtidigt fira födelsedag på annan ort. Denna gång blev det en resa till Kuba. Denna mytomspunna ö är varm att åka till året om, det kan vara lite svalare kvällar i januari och februari men solen värmer gott ändå. Vi bodde, som de flesta svenska turister i Varadero, där man hittar en av Kubas finaste stränder. Januari och februari kan även ha en hel del blåst

Kuba blev ett popuärt resmål för svenskar 1996 då ön öppnades för direktflyg från Norden. Problemet som man då hade var att intresset var stort men att de som en gång besökt Kuba inte ville göra en resa tillbaka, vilket till slut har lett till ett minskat intresse. Kuba hade inte heller den standard på mat och boende som man tidigare var van vid.

Varadero-Beach-Cuba

Varadero, vacker strand och underbart hav.

Stranden i Varadero är fantastik! Kritvit och mjuk sand. Tyvärr var det ganska mycket kalla vindar när vi var här vilket inte lockade till bad i havet. Ibland på stranden så blåste det så mycket att vi fick ta skydd under badlakan och kläder. Många dagar spenderades vid poolen på hotellet istället och där hade vi all inclusive och även då fick vi lite Cuba Libre eller Mojito att dricka. Båda dessa drinkar kommer från Kuba. Så gör ävem daiquirin. På södra sidan, nära Santiago ligger Daiquiri Beach och här fanns för ett dagbrott. Arbetarna blandade ihop en svalkande citrondryck och upptäckte att den blev ännu godare med lite rom i!

canon_scanner_072Gatubild från Havanna

Vi var även några nätter i huvudstaden Havanna. Detta är verkligen en stad i svunnen tid. Man kan riktigt se framför sig hur det var under glansdagarna på 50-talet när casino och hotellen blomstrade, Frank Sinatra uppträdde och det var tillåtet för amerikanarna att besöka ön.

Idag är det inte fullt lika glamoröst. Staden är hemskt sliten, även om man försöker renovera, men strandpromenaden Malecón visar på att pengar saknas. Dessa vackra hus som förfaller totalt. Husen är idag på UNESCO´s Världsarsvlista, men det ser lite knepigt ut med 1700-tals hus som är målade oranget.

Man promenerar lätt i Havanna och naturligtvis besökte vi Hemingways två favoritbarer, La Bodeguita del Medio och La Floridita. En dag så var det otroligt mycket folk rrunt hotellet och vi undrade vad som var på gång och hotellet meddelade att Fidel Castro skulle hålla tal på Revolutionstorget, inte långt från hotellet. Vi trodde de firade Nationaldag eller annat för det var verkligen en festiv stämning.

Revolutionstorget

Det var svårt att ta sig fram och över en miljon männisor hade samlats för att lyssna på sin ledare. Fidel är känd för sina långa tal och ett av hans rekord varade över nio timmar. Havanna har många stadsdelar en de flesta turister söker sig runt gamla stan där många fina hus, slott och byggnader finns. Promenera längs med Calle Obispó och stanna för lite kaffe, cigarrer eller rom.
Ännu finns många av de gamla 60-tals bilarna på gatorna men de börjar bli få, roligare är då de konstiga bussarna, som är som två stycken ihopsatta bakom en lasstbil, rosa till färgen och kallas för kameler.

canon_scanner_058Teamet tar paus och orienterar sig rätt i staden.

canon_scanner_066Vackra hus i Havanna

Tillbaka i Varadero igen så bestämde vi oss för att åka med på en utflykt till Grisbukten. Landskapet är vackert, det är oerhört kuperat och bergigt på Kuba och massa palmträd och en hel del sockerrörsfält. Det är frodigt och grönt. Vägarna är ganska så tomma på bilar när man är ute och åker och det är långt mellan bensinstationerna, strax utanför Varadero finns även stora citrusodlingar. På västra sidan odlar man all tobak och här ser landskapet lite annorlunda ut. Som omdet vore hämtat från en fantasivärld.

bild_2_dvdGösta samlar på hattar

canon_scanner_095Bild från Grisbukten

Det var ett roligt besök vi hade, vädret var lite upp och ned och maten var kanske inte den bästa vi ätit på våra resor. Kuba är dock ett mycket annorlunda resmål som vi kan rekommendera er att besöka.

Similar Posts