Madeira

Ja, oj, vart skall man börja tro? Vi har varit många gånger på denna ö och slutar aldrig att förvånas över allt vackert man upplever här. Naturen är fantastisk! Maten är fantastisk!

Madeira6

Dramatik från östra Madeira, det är nästan omöjligt att beskriva allt man kan se när man kör runt på ön, denna bilden är bara en av många häpnadsväckande vyer. Östra sidan bjuder på så mycket och man måste ta det försiktigt när man kör, vägarna slingrar sig ibland både brant och krokigt.

Madeira8

Detta är vägen till Nunnornas dal, fotad från 1000 meter. Innan man kommer ned till dalen så skall man stanna på denna utsiktsplats. Det är fascinerande att stå här uppe och se den lilla vägen ner till dalen. Man nästan blundar när en bil och en lastbil skall passera varandra.

Madeira10

Levada skall man naturligtvis promenera, denna är en lätt sådan på östra sidan som går från Ribeiro Frio till Balcoes. Det är en tur man promenerar som tar en tillbaka till startplatsen. Där finns även en forellodling och stanna gärna upp där och ät en god lunch.

mad10

Ingrid och Gösta på Madeiras högplatå, nedanför startar en av öns mest populära levador, de 12 vattenfallens levada. Fortsätter man bilvägen kommer man till dramatiska norrsidan och Porto Moniz, med sina naturliga lavabassänger.

mad8

Utsikt över Porto Moniz.

I huvudstaden Funchal finns de flesta hotellen. Majoriteten ligger i Lido-området där även det kända badet finns. På Madeira badar man i bassänger eller från stegar ner i havet, det finns knappt stränder på ön. Atlanten kan vara väldigt kall.

Madeira1

Här bodde vi vid ett tillfälle, Carlton Madeira, ett trevligt lyxhotell som ligger ganska nära stadens kärna och casinot och många bra restauranger. På Madeira äter man naturligtvis mycket fisk, och en av öns specialiteter är Espada. Denna svarta långa fisk lever på tusen meters djup och fångas med långa linor, nattetid, när fisken simmar upp för att äta. Dock så dör alltid fisken när den dras upp för trycket blir så stort från djupet den simmar på.

Madeira11

Espadan serveras på många olika sätt och är en vit fisk, filéad och klar när den serveras. Väldigt gott är det i alla fall. De flesta krogar här serverar god och bra mat, vi vill ”varna” lite för att gå till krogarna i marinan. Alla är inte i topp där.

Saluhallen skall ju besökas, här finns många läckra frukter, en del som bara finns på Madeira. Även alla blommor man kan köpa finns här och så även lökar att ta med sig hem. Orkidéer är populärt att köpa. I saluhallen finns även fiskmarknaden och där kan ni se både espada och tonfisk.

Madeira5

Detta är upplevelsernas ö, hit åker man för att se och göra saker, vara i naturen. Från Funchal kan man även åka linbana upp till Monte. Besök kyrkan där, ta en god fika och sen skall ni avsluta turen med att åka korgsläde. Klicka här om ni vill se liten film om detta >

mad

Här sitter Björn på nästan 2000 meters höjd, en bra bit ovanför molnen på Pico de Arieiro. En av öns högsta toppar. Vi kan varmt säga att ingen blir missnöjd efter ett besök här. Tvärtom så vill man bara komma tillbaka igen och igen och igen.

Similar Posts